Changes in the Content of Selected Fatty Acids of Sheep's Milk Depending on the Month of Lactation

Authors

  • Joanna Ptasińska-Marcinkiewicz Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedra Towaroznawstwa Żywności

DOI:

https://doi.org/10.15678/krem.807

Keywords:

sheep milk, fatty acids, profil of fatty acids, month of lactation

Abstract

This paper presents the results of an analysis of the composition of sheep milk fatty acids. Milk from Olkuska sheep, Polish mountain sheep, and crossbreeds of Polish mountain sheep and Friesian sheep (75% x 25%) was examined. The fatty acid profiles were analysed according to the month of lactation. Significant differences in fatty acid composition were observed for each breed. In the third and fourth month of lactation, in the milk of crossbreeds and Polish mountain sheep, respectively, saturated fatty acid content significantly decreased while the unsaturated and short-chain saturated fatty acid content increased. In the milk of Olkuska sheep, the content of short-chain saturated fatty acids and saturated fatty acids in the first and third months of lactation was significantly higher, while the content of oleic acid, mono- and polyunsaturated fatty acids was significantly lower than in the second and fourth months. It was also observed that the fatty acid profile of sheep's milk in the first two months of lactation was similar.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Albenzio M. et al. [2005], Proteolytic Patterns and Plasmin Activity on Ewes‘ Milk as Affected by Somatic Cell Count and Stage of Lactation, „Journal of Dairy Research", 72. DOI: https://doi.org/10.1017/S0022029904000676

Atti N., Rouissi H., Othmane M.H. [2006], Milk Production, Milk Fatty Acid Composition and Conjugated Linoleic Acid (CLA) Content in Dairy Ewes Raised on Feedlot or Grazing Pasture, „Livestock Science", vol. 104, nr 1-2. DOI: https://doi.org/10.1016/j.livsci.2006.03.014

Bonczar G. [1998], Badania nad jakością i przydatnością do przetwórstwa mleka owczego, „Przegląd Mleczarski", nr 11.

Bonczar G., Paciorek A. [1999], Właściwości mleka owczego, „Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie, Technologia Żywności", t. 11.

Bzducha A. [2008], Kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans, źródło pochodzenia a wpływ na zdrowie człowieka w kontekście znakowania środków spożywczych, „Przegląd Mleczarski", nr 4.

Cardak A.D., Yetismeyen A., Brückner H. [2003a], Quantitaive Comparison of Camel, Goat and Cow Milk Fatty Acids, „Milchwissenschaft", vol. 58, nr 1-2.

Cardak A.D., Yetismeyen A., Brückner H. [2003b], Quantitaive Comparison of Free Fatty Acids in Camel, Goat and Cow Milk, „Milchwissenschaft", nr 3/4.

Cichosz G. [2007a], Prozdrowotne właściwości tłuszczu mlekowego, „Przegląd Mleczarski",

nr 5.

Cichosz G. [2007b], Zdrowotne skutki substytucji tłuszczu mlekowego olejami roślinnymi, „Przegląd Mleczarski", nr 12.

Ciuryk S., Molik E., Pustkowiak H. [2001], Zmiany poziomu kwasów tłuszczowych i cholesterolu w mleku polskich owiec długowełnistych w okresie mlecznego użytkowania, „Roczniki Naukowe Zootechniki. Suplement", nr 12.

Contarini G., Pelizzola V., Povolo M. [2009], Content of Conjugated Linoleic Acid in Neutral and Polar Lipid Fractions of Milk of Different Ruminant Species, „International Dairy Journal", nr 19. DOI: https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2008.10.013

Dobosz M. [2001], Wspomagana komputerowo statystyczna analiza wyników badań, Akademicka Oficyna Wydawnicza EXIT, Warszawa.

Drożdż A. [2000], Mleczność owiec górskich i ich mieszańców F1 z trykami wschodnio-fryzyjskimi, „Roczniki Naukowe Zootechniki", nr 3.

Drożdż A. [1999], Stan aktualny oraz problemy użytkowania mlecznego owiec w rejonach górskich, III Owczarska Szkoła Wiosenna „Alternatywne kierunki wykorzystania krajowego pogłowia owiec", Krynica 12-14.04.1999.

Gatnar E., Walesiak M. [2004], Metody statystycznej analizy wielowymiarowej w badaniach marketingowych, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław.

Goudjil H. [2004], Quantitative Characterization of Unsaturated and Trans Fatty Acids in Ewe's Milk Fat, „Lait", nr 84. DOI: https://doi.org/10.1051/lait:2004017

Guzek D., Głąbska D. [2008], Sprzężony dien kwasu linolowego w produktach mlecznych a możliwości podnoszenia właściwości prozdrowotnych żywności, „Przegląd Mleczarski", nr 1.

Gwoździewicz A., Ciuruś J., Brzóska B. [1988], Wydajność i skład chemiczny mleka polskiej owcy górskiej i jej krzyżówek z owcą fryzyjską, „Roczniki Naukowe Zootechniki", nr 1.

Hodowla owiec [1998], red. M. Wójcikowska-Soroczyńska, SGGW, Warszawa.

Jurczak M. [2005], Mleko - produkcja, badanie, przerób, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Kędzior W. [2005], Owcze produkty spożywcze, PWE, Warszawa.

Khanal R.C., Olson K.C. [2004], Factors Affecting Conjugated Linoleic acid (CLA) Content in Milk, Meat, and Egg: a Review, „Pakistan Journal of Nutrition", nr 2 (3).

Knight T.W. et al. [2004], Conjugated Linoleic Acid Concentration (CLA) in the m. Longissimus Thoracis of the Offspring of RomneyEwes Screened for High and Low CLA in their Milkfat, „New Zealand Journal of Agricultural Research", nr 47. DOI: https://doi.org/10.1080/00288233.2004.9513597

Kondyli E., Katsiari M.C. [2002], Fatty Acid Composition of Raw Ewe's Milk of Boutsiko Breed During Lactation, „Milchwissenschaft", nr 2 (57). DOI: https://doi.org/10.1046/j.1471-0307.2002.00028.x

Luna P. et al. [2005], Conjugated Linoleic Acid in Ewe Milk Fat, „Journal of Dairy Research", nr 72. DOI: https://doi.org/10.1017/S0022029905001032

Martini M. et al. [2008], Relationship between Morphometric Characteristics of Milk Fat Globules and the Cheese Making Aptitude of Sheep's Milk, „Small Ruminant Research'',

nr 74.

Meluchova B. et al. [2008], Seasonal Variations in Fatty Acid Composition of Pasture Forage Plants and CLA Content in Ewe Milk Fat, „Small Ruminant Research", nr 78. DOI: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2008.05.001

Mojska H. [2006], Czy istnieje potrzeba znakowania żywności zawartością izomerów trans kwasów tłuszczowych?, „Przemysł Spożywczy", nr 11.

Mroczkowski S., Borys B., Piwczyński D. [1999], Wpływ wieku oraz stadium laktacji na produkcję mleka, morfologię oraz zdrowotność wymienia maciorek mieszańców F1 fryz x merynos, „Zeszyty Naukowe PTZ", nr 43.

Mroczkowski S., Piwczyński D. [2000], Wpływ niektórych czynników na mleczność owiec rasy suffolk i ich mieszańców, „Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Konferencje", nr 399.

Muir D.D. et al. [1993], Ovine Milk. 1. Seasonal Changes in Composition of Milk from a Commercial Scottish Flock, „Milchwissenschaft", nr 7 (48).

Nudda A. et al. [2005], Seasonal Variation in Conjugated Linoleic Acid and Vaccenic Acid in Milk Fat of Sheep and its Transfer to Cheese and Ricotta, „Journal of Dairy Science", nr 88. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(05)72797-1

Ostrovsky I. et al. [2009], Variation in Fatty Acid Composition of Ewes' Milk During Continuous Transition from Dry Winter to Natural Pasture Diet, „International Dairy Journal", nr 19. DOI: https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2009.03.006

Park Y.W. et al. [2007], Physico-chemical Characteristics of Goat and Sheep Milk, „Small Ruminant Research", nr 68. DOI: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2006.09.013

Patkowska-Sokoła B., Bodkowski R., Jędrzejczak J. [2000], Zawartość sprzężonych dienów kwasu linolowego (SKL) w mięsie i mleku różnych gatunków zwierząt, „Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Konferencje", nr 399, Wrocław.

Patkowska-Sokoła B. [2001], Skład chemiczny i profil kwasów tłuszczowych mleka różnych ras owiec, „Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu", nr 429, Wrocław.

Perea S. [2000], Seasonal Changes in the Fat Composition of Lacha sheep's Milk Used for Idiazabal Cheese Manufacture, „European Food Research and Technology", nr 210. DOI: https://doi.org/10.1007/s002170050557

Pieczonka W. [1999], Towaroznawstwo mleka, Wydział Ekonomii w Rzeszowie, Akademia Rolnicza w Krakowie, Rzeszów.

Ploumi K., Belibasaki S., Triantaphyllidis G. [1998], Some Factors Affecting Daily Milk Yield and Composition in the Flock of Chios Ewes, „Small Ruminant Research", nr 28. DOI: https://doi.org/10.1016/S0921-4488(97)00077-1

PN-EN ISO 5508:1996 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej.

PN-EN ISO 5509:2001 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Przygotowanie estrów metylowych kwasów tłuszczowych.

Podstawy chowu i hodowli owiec [2000], red. B. Patkowska-Sokoła, Wydawnictwo AR, Wrocław.

Radzik-Rant A. [1996], Analiza składu kwasów tłuszczowych w mięsie, tłuszczu i mleku owiec rasy wrzosówka, „Zeszyty Naukowe PTZ", nr 23.

Scolozzi C., Martini M., Abramo F. [2003], A Method for Identification and Characterization of Ewe's Milk Fat Globules, „Milchwissenschaft", nr 9/10.

Sevi A. et al. [2004], Effects of Lambing Season and Stage of Lactation on Ewe Milk Quality, „Small Ruminant Research", nr 51. DOI: https://doi.org/10.1016/S0921-4488(03)00196-2

Tsiplakou E., Kominakis A., Zervas G. [2008], The Interaction between Breed and Diet on CLA and Fatty Acids Content of Milk Fat of four Sheep Breeds Kept Indoors or at Grass, „Small Ruminant Research", nr 74. DOI: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2007.06.008

Woods V.B. et al. [2005], Dietary Sources of Unsaturated Fatty Acids for Animals and their Subsequent Availability in Milk, Meat and Eggs, Agri-Food and Biosciences Institute (AFBI), Hillsborough.

Żegarska Z. [2005], Składniki tłuszczu mlekowego o potencjalnym działaniu przeciwnowotworowym, „Przegląd Mleczarski", nr 6.

Downloads

Published

20-12-2015

Issue

Section

Articles

How to Cite

Ptasińska-Marcinkiewicz, J. (2015). Changes in the Content of Selected Fatty Acids of Sheep’s Milk Depending on the Month of Lactation. Krakow Review of Economics and Management Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego W Krakowie, 906, 5-25. https://doi.org/10.15678/krem.807